Home > Nieuwsbrief | december 2016  print deze pagina

Nieuwsbrief | december 2016

Symposium Tabakologie: de e-sigaret van A tot Z

Na drie succesvolle edities van de dagen van de tabakologie, organiseerde de VRGT op zaterdag 26 november het SymposiumTabakologie. In de spotlight stond de elektronische sigaret. Je kan er vandaag immers niet meer om heen: steeds vaker zie of ruik je ze in het straatbeeld, en overal duiken gespecialiseerde shops op.

Portable Document Format (PDF) Lees het verslag (pdf, 252 KB)

 

Een nieuw terugbetalingssysteem voor rookstopbegeleiding

Met de laatste staatshervorming werden heel wat bevoegdheden inzake gezondheidszorg overgeheveld van de federale overheid naar Vlaanderen. Daarmee kwam ook een nieuwe regelgeving rond de terugbetaling van rookstopbegeleiding voor inwoners van Vlaanderen. Deze regelgeving gaat in voege vanaf 1 januari 2017. Vanaf dan betaal je als roker alleen nog het remgeld. Voor jongeren en kansengroepen wordt rookstopbegeleiding nagenoeg kosteloos.

Portable Document Format (PDF) Lees meer (pdf, 120 KB)

 

Wetenschappelijke prijs Prof. Dr. Paul Vermeire

Op vrijdag 2 december werd tijdens de Belgian Pneumology Days de Prijs Prof. Dr. Paul Vermeire uitgereikt aan Dr. David Ruttens voor zijn onderzoek over rookhervatting bij post-longtransplantatie patiënten. De prijs bekroont een gepubliceerd onderzoek over Rookstop en Respiratoire Epidemiologie en is opgericht op initiatief van de VRGT samen met de Belgische Vereniging voor Pneumologie.

Portable Document Format (PDF) Lees meer (pdf, 208 KB)

 

Mondmaskers en luchtvervuiling: commercie tegenover evidentie

Hippe varianten van mondmaskers worden sinds kort hevig gepromoot als bescherming tegen luchtvervuiling, met de misleidende slogans "99% bescherming" en "blokkeert alle toxics". Bekende gezichten uit de media worden gebruikt om uitspraken te doen over gezondheid terwijl dit niet hun vakgebied is. We moeten deze reclametaal afwegen tegen de werkelijke wetenschappelijke evidentie die minimaal tot onbestaande is.

Portable Document Format (PDF) Lees het artikel (pdf, 443 KB)

 

Steun de VRGT tijdens de Warmste Week

Van zondag 18 december tot zaterdag 24 december kamperen Linde Merckpoel, Eva De Roo en Bram Willems van Studio Brussel een week lang in De Schorre in Boom. Ze maken non stop live radio over hoe Vlaanderen zich inzet voor de meer dan 1000 goede doelen van Music For Life – en dus ook voor de VRGT!

Steunen kan via een verzoekplaatje voor de VRGT via deze link.
 
Of je kan rondjes lopen op De Warmathon en zo alle vzw’s steunen die meedoen met Music For Life. Inschrijven kost 15 euro en de totale opbrengst van alle Warmathons wordt gelijkmatig verdeeld over alle vzw’s van Music For Life. Hier vind je alle informatie en hoe je kan inschrijven voor De Warmathon.
 
We duimen dat er veel acties voor de VRGT worden georganiseerd en hopen dat we samen met jullie een Warme Kerst tegemoet gaan.
 
Warme groeten!