Home > Tabakspreventie > Vorming en training > overgangsmaatregeling artsen  print deze pagina

overgangsmaatregeling artsen

Vanaf 1 januari 2017 gebeurt de terugbetaling van prestaties tabakologie (rookstopbegeleiding) voor Vlaamse burgers niet meer via het federale systeem van het RIZIV, maar via de Vlaamse overheid. Deze nieuwe regeling geldt voor alle rookstopbegeleiders, ook voor artsen die de opleiding Tabakologie en Rookstopbegeleiding (permanente vorming met getuigschrift) volgden bij de VRGT en opgenomen zijn in het Vlaams kadaster van tabakologen en er zich toe verbinden de Vlaamse werkwijze te volgen. Meer informatie vindt u hier

Artsen kunnen niet automaitsch gebruik maken van dit nieuwe Vlaamse terugbetalingssysteem. Voor zij die vóór september 2018 het diploma van arts behaalden, zijn er overgangsmaatregelen. Zij hebben tot 30 juni 2020 om aan de voorwaarden die daarbij horen te voldoen.

Deze overgangsmaatregelen bestaan uit:

 1. Een voorlopige registratie in het kadaster als 'arts in overgangsmaatregeling'

  Kostprijs: gratis
   
 2. Een verplichte schriftelijke proef over de theoretische aspecten van de tabakologie.
  Om u voor te bereiden op deze schriftelijke proef zijn vanaf 3 augustus 2017 acht inhoud gerelateerde modules beschikbaar in een e-learning omgeving. Deze modules zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen.

  Kostprijs:
  - schriftelijke proef: € 80 per deelname
  - ondersteuning via e-learning: variabele prijzen per module of € 350 voor het totaalpakket (30% korting)
   
 3. Een verplichte deelname aan een praktijkgerichte opleiding over individuele rookstopbegeleiding. Het betreffen twee sessies van telkens drie uren.

  Kostprijs: € 220 

Nadat u de schriftelijke proef met succes heeft afgelegd en hebt deelgenomen aan de praktijkgerichte opleiding, wordt uw voorlopige registratie als ‘arts in overgangsmaatregeling’ omgezet naar een definitieve registratie.
Meer informatie over deze onderdelen vindt u hier.

Schrijf u hier in. 

De betaling gebeurt op rekening van de VRGT met nr. BE12 427 912 182 192 en met in de mededeling uw registratienummer in het kadaster van tabakologen.*

Na de inschrijving en betaling ontvangt u van de VRGT een bevestiging en indien van toepassing de logingegeven voor de e-learning omgeving.  

*Let op!
Voordat u zich inschrijft, dient u zich eerst te registreren als ‘arts in overgangsmaatregeling’.
Deze voorlopige registratie in het kadaster maakt ook dat u reeds kunt werken binnen het nieuwe Vlaamse systeem.